În cazul în care în accident au fost implicate doar două autoturisme și au rezultat numai pagube materiale, urmează pașii de mai jos. În cazul în care accidentul s-a soldat cu victime sau alte pagube decât autoturiemele implicate în accident (mobilier stradal, clădiri etc.) este nevoie să fie chemată Poliția la numărul de urgență 112.

1
Prezentarea la Sectia de Politie, sau completarea formularului de Constat Amiabil.
Dupa intocmirea Procesului Verbal de catre Sectia de Politie de pe raza careia s-a produs evenimentul, se va elibera, tot de catre aceasta si autorizatia de reparatie necesara ulterior. In cazul in care din accident nu au rezultat victime si nu au fost implicate decat doua autovehicule se poate opta pentru incheierea formularului de Constat Amiabil de catre soferii autovehiculelor implicate in accident.
2
Deschiderea dosarului de dauna. Acte necesare.
Conducatorul autoturismului avariat in accident si care are dreptul la despagubiri pe baza politei RCA a soferului vinovat sau a propriei polite CASCO trebuie sa deschida dosar de dauna la societatea de asigurare la care este incheiata polita RCA sau CASCO. Deschiderea dosarului de dauna se face la unitatile teritoriale autorizate de societatea de asigurare care trebuie sa plateasca despagubirea. In general, actele necesare pentru intocmirea dosarului de dauna sunt: - Formularul de constat amiabil sau procesul verbal eliberat de Politie, insotit de autorizatia de reparatie, in original; - Actul de identitate si permisul de conducere al soferului autoturismului pagubit; - Copie a actului de identitate si a permisului soferului vinovat de producerea accidentului; - Cartea de identitate si certificatul de inmatriculare( sau autorizatia de circulatie) al vehiculului pagubit; - Copia certificatului de inmatriculare al autoturismului asigurat; - Copia politei de asigurare obligatorie RCA; Cerere de despagubire completata si semnata. In cazul in care vehiculul pentru care se deschide dosarul de dauna apartine unei persoane juridice, este necesar sa ai si o delegatie din partea proprietarului vehicului. De asemenea, daca masina este achizitionata in leasing va trebui sa incluzi in dosar si o imputernicire de reparatie pe care o obtii de la societatea de leasing. Depunerea cererii de despagubire reprezinta o avizare de dauna pentru societatea de asigurare, ea fiind obligata sa dea curs acesteia in cel mai scurt timp.
3
Alegerea service-ului auto, autorizat RAR, care va efectua reparatia.
Pagubitul se prezinta cu autoturismul la unitatea service unde doreste sa faca reparatiile necesare. Conform legii, acesta poate alege orice service autorizat, indiferent daca societatea de asigurare are sau nu contract de colaborare cu acesta. Asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii, astfel incat suma primita sa-ti permita efectuarea reparatiilor necesare..
4
Plata dosarului, sau ''acceptul de plata" din partea Asiguratorului.
Plata dosarelor de dauna se va face in functie de contractul pe care unitatea service il are incheiat cu societatea de asigurari. Insa dupa depunerea ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, societatea de asigurari este obligata sa raspunda service-ului auto si sa-i confirme acestuia ca va trimite spre plata suma stabilita. Unele unitati service se ocupa si de schimbul de documente cu societatea de asigurare, altele lasa aceasta sarcina in seama pagubitului.
Ridicarea autoturismului de la Service.
Autoturismul poate fi ridicat de la unitatea service dupa incheierea reparatiei si plata acesteia de catre societatea de asigurare.
Inscrie-te la super newsletter-ul Super-Asiguratorului!